Skip to main content

Facturen

Zakelijke facturen

Wat als ik als zzp'er voor een andere salon werk? In dat geval zul je een zakelijke factuur moeten sturen naar de salon waarvoor je werkt.

Om met jodiBooks een zakelijke factuur te kunnen maken, moet je eerst zakelijke klanten inschakelen. Hoe je zakelijke klanten kunt aanzetten staat beschreven bij jodibooks Instellingen.

Daarna kun je in je adresboek de salon waarvoor je als zzp'er werkt, invoeren als nieuwe zakelijke klant.

Zakelijke inkomsten invoeren

Via het menu kun je naar Financiën. Klik daar op de knop +Inkomsten.

 1. In stap 1 (wie) kies je de zakelijke klant (herkenbaar aan een gebouwtje). Staat deze niet in de lijst, dan kun je het bedrijf aanmaken door op de +Nieuw knop te klikken.

  Stap 1: Kies de klant

 2. In stap 2 (wat) voer je per dag in wat je wilt factureren. Dit kunnen uren zijn of regels. Per regel voer je de datum in waarop je de diensten geleverd hebt (wanneer).

  Stap 2: Diensten

 3. In stap 4 (hoe) kies je de betaalwijze.

  Stap 3: Kies betaalwijze

 4. In stap 5 laten we je een samenvatting zien van wat je hebt ingevuld. Ook kun je hier labels toevoegen. Heb je als betaalwijze 'Onbetaald' gekozen, dan toont jodiBooks hier jouw standaard betaaltermijn. Je kunt deze aanpassen, als je dat wilt.

  Stap 5: Details en opslaan

Door op opslaan te drukken worden de inkomsten opgeslagen en een PDF van de factuur met een correct factuurnummer gemaakt. Je wordt teruggeleid naar het inkomstenscherm.

Facturen versturen

De factuur kun je met jodiBooks versturen. Als er een e-mailadres bekend is, krijg je de vraag of je de factuur wilt versturen.

Factuur versturen

Creditfacturen

Zodra je een factuur hebt verstuurd, mag je hem niet meer aanpassen. Je kunt alleen de betaalwijze en de labels aanpassen. Waarom dat zo is kun je lezen in dit artikel.

Ondanks dat je een factuur niet meer mag en kunt aanpassen, kan het voorkomen dat je toch iets wilt wijzigen. Dat doe je door eerst de originele factuur "terug te draaien" met een creditfactuur. Vervolgens maak je een hele nieuwe factuur. In jodiBooks doe je dat op de volgende manier:

 1. Klik op de factuur (te herkennen aan het rode Factuur label) en druk op "Terugdraaien".

  Factuur terugdraaien

 2. Loop het stappenplan door.

 3. Door op Opslaan te klikken wordt een creditfactuur gemaakt met exact hetzelfde bedrag als de originele factuur. Dit kan niet ongedaan gemaakt worden! Als je de factuur al hebt verstuurd, moet je ook deze creditfactuur naar je klant sturen. In het overzicht is de factuur nu gemarkeerd als Ingetrokken met creditfactuur en is een creditfactuur toegevoegd.

Het is belangrijk om altijd een creditfactuur te maken. Daarmee draai je namelijk ook je btw verplichting over deze factuur terug.