Skip to main content

Uitgaven

Uitgaven in jodiBooks

Uitgavenscherm

Het uitgavenscherm is opgesplitst in 4 delen.

  1. Het eerste deel laat in grafiekvorm een overzicht zien van de uitgaven van de geselecteerde periode. Deze uitgaven zijn opgesplitst in 4 betaalwijzes.

  2. Naast (of onder) de grafiek staat een tabel met de betaalde btw over de geselecteerde periode. Dit is de btw die je kunt terugvragen van de belastingdienst.

    Uitgaven grafiek en tabel

  3. Daaronder staat een filter waarmee je de periode kunt kiezen waarover je de uitgaven wilt zien.

    Uitgaven filteren

  4. Als laatste toont jodiBooks een lijst van alle uitgaven in de geselecteerde periode. Deze lijst kan lang worden, dus we tonen er 100 per keer om het laden niet te lang te laten duren. Ook kun je zoeken op naam, e-mailadres of telefoonnummer.

    Uitgaven overzicht

Uitgaven invoeren

Om het invoeren van je uitgaven zo gemakkelijk mogelijk te maken, hebben we een stappenplan gemaakt. In dit stappenplan vragen we je wie, wat, hoe en wanneer.

We gaan ervanuit dat je je uitgaven zo snel mogelijk invoert. Zo kun je ze niet vergeten en is het niet een hoop werk in een keer.

Mocht het toch niet lukken om je uitgaven snel in te voeren of vind je nog iets van een tijdje terug? Je kunt uitgaven van het afgelopen jaar nog tot 1 juli van het huidige jaar invoeren. Tot die datum kun je namelijk nog belastingaangifte doen. Vanaf 1 juli blokkeren we het afgelopen jaar.

Stappenplan factuur met btw

  1. In stap 1 (wie) kies je de leverancier. Staat deze niet in de lijst, dan kun je hem of haar aanmaken door op de +Nieuw knop te klikken.

    Stap 1: Kies de leverancier

  2. In stap 2 (wat) voer je de factuurgegevens in.

    • Als eerste het factuurkenmerk. Dit kan in principe alles zijn wat jij wilt en het is niet verplicht. Wij raden je aan om hier het factuur- of transactienummer in te vullen, zodat jij (en je boekhouder) de factuur later makkelijk terug kunt vinden.
    • Vervolgens de factuurdatum.
    • Je kiest het soort factuur: met btw.
    • Vul dan de btw en het (sub)totaalbedrag in. Meestal heb je maar 1 btw tarief per factuur, laat dan de ander gewoon op 0 staan. jodiBooks rekent vervolgens de rest uit en controleert of de bedragen kloppen. Klopt het niet, dan markeren wij het, zodat je boekhouder het later nog een keer kan controleren.

    Stap 2: Factuurgegevens

  3. In stap 3 (hoe) kies je de betaalwijze.

    Stap 3: Kies de betaalwijze

  4. In stap 5 laten we je een samenvatting zien van wat je hebt ingevuld. Hier kun je ook

    • labels toevoegen
    • een foto, scan of PDF van de factuur uploaden. Zo raak je de factuur niet meer kwijt, ook al moet je de originele bewaren.

    Stap 5: Details en opslaan

Door op opslaan te drukken wordt de uitgave opgeslagen.

Stappenplan factuur zonder btw

Heb je een factuur gekregen waar niet expliciet een btw bedrag op vermeld staat, of waarop wordt vermeld dat er geen btw is betaald, dan kies je 'zonder btw' (links). Staat er nergens btw vermeld, kies ook dan 'zonder btw'.

  1. In stap 1 (wie) kies je de leverancier. Staat deze niet in de lijst, dan kun je hem of haar aanmaken door op de +Nieuw knop te klikken.

    Stap 1: Kies de leverancier

  2. In stap 2 (wat) voer je de factuurgegevens in.

    • Als eerste het factuurkenmerk. Dit kan in principe alles zijn wat jij wilt en het is niet verplicht. Wij raden je aan om hier het factuur- of transactienummer in te vullen, zodat jij (en je boekhouder) de factuur later makkelijk terug kunt vinden.
    • Vervolgens de factuurdatum.
    • Je kiest het soort factuur: zonder btw.
    • Vervolgens vul je het totaalbedrag in en selecteer je waarom er geen btw betaald is. jodiBooks slaat dit op bij de uitgave zodat de boekhouder hem later kan controleren.

    Stap 2: Factuurgegevens

  3. In stap 3 (hoe) kies je de betaalwijze.

    Stap 3: Kies de betaalwijze

  4. In stap 4 laten we je een samenvatting zien van wat je hebt ingevuld. Hier kun je ook labels toevoegen.

    Stap 4: Details en opslaan

Door op opslaan te drukken wordt de uitgave opgeslagen.

Daarna kun je een foto, scan of PDF van de factuur uploaden. Zo raak je de factuur niet meer kwijt, ook al moet je de originele bewaren.

Uitgaven aanpassen

Om uitgaven aan te passen klik je op de uitgave in de lijst en klik op de aanpassen

icoontjes om de betaalwijze en labels aan te passen. Ook kun je hier nog een bijlage toevoegen (je kunt er meerdere toevoegen). Om de leverancier, datum, kenmerk of items aan te passen moet je de uitgave verwijderen en opnieuw invoeren.

Uitgave details

Negatieve factuur of retourfactuur invoeren

Het kan zijn dat je ooit iets gekocht hebt bij een leverancier, maar dit retour hebt gestuurd. In dat geval kun je van de leverancier (een deel van) je geld hebben teruggekregen en ook een zogenaamde 'creditfactuur' hebben gekregen. Een creditfactuur is een negatieve factuur.

In jodiBooks voer je deze in door de originele factuur erbij te pakken.

  • Ga via Beheer > Leveranciers naar de betreffende leverancier

  • Ga naar de historie van je leverancier en klik op de oorspronkelijke factuur

  • Druk op de knop "Creditfactuur" om een creditfactuur in te voeren

    Originele factuur met creditfactuur knop

  • Vul het factuurkenmerk van de creditfactuur in en de datum. Standaard vullen we de negatieve bedragen alvast voor je in van de oorspronkelijke factuur. Dit kun je natuurlijk aanpassen als je niet het volledige bedrag retour hebt gekregen.

    Stap 1: Kenmerk, datum en bedragen

  • Klik op verder en kies vervolgens de manier waarop je je geld hebt teruggekregen. Heb je je geld nog niet teruggekregen, kies dan 'Onbetaald'.

    Stap 2: Betaalwijze

  • In het laatste scherm kun je labels toewijzen als je wilt. Klik op opslaan om de creditfactuur in te voeren.

    Stap 3: Overzicht

  • Nadat je de creditfactuur hebt opgeslagen kun je nog bijlagen toevoegen.

Uitgaven verwijderen

Uitgaven kun je verwijderen door de uitgave in de lijst aan te klikken en vervolgens op het verwijderen

icoontje te klikken. Kies Ja om de uitgave definitief te verwijderen. Dit kan niet ongedaan gemaakt worden!

Uitgave verwijderen

Als er voor een uitgave een creditfactuur is ingevoerd, kan de originele uitgave niet meer worden verwijderd. (Wil je dat toch, dan moet je ook de creditfactuur eerst verwijderen.)

Je jodiBooks factuur

Als je een betaald abonnement op jodiBooks hebt, wordt je jodiBooks factuur elke maand automatisch in je uitgaven voor je ingevoerd. Zodra we je betaling ontvangen, wordt de betaalwijze van deze factuur automatisch veranderd van 'Onbetaald' naar 'Overboeking'.