Skip to main content

jodiBooks instellingen

Klik in het menu op Instellingen.

Instellingen in menu

Voorraadbeheer

Als je de Financiën module hebt geactiveerd, verschijnt er in het instellingenscherm een extra onderdeel. Hier kun je voorraadbeheer in- of uitschakelen.

Voorraadbeheer in- of uitschakelen

Webshop

Als je de Webshop module module hebt, verschijnt er in het instellingenscherm een extra onderdeel. Hier kun je de webshop in- of uitschakelen en instellen.

Online afspraken instellingen

Betaalwijze

Je kunt kiezen uit betaalprovider Mollie, bankoverschrijving, of handmatige betaalverzoeken.

Kies je voor Mollie, dan word je door de stappen heen geleid om jodiBooks met Mollie te koppelen. Let op: Mollie vereist een zakelijke bankrekening.

Online afspraken instellingen

Kies je voor bankoverschrijving, dan heeft jodiBooks je bankrekeningnummer nodig. De klant krijgt betaalinstructies van jodiBooks.

Online afspraken instellingen

Je kunt ook kiezen voor 'Handmatig betaalverzoek'. In dat geval doe je alles zelf. Je moet zelf de klant een SMS, app of mail sturen met betaalinstructies of een betaalverzoek.

Online afspraken instellingen

Verzendkosten

Je moet voor ten minste één land de verzendkosten instellen. Je kunt kiezen uit:

 • Vaste verzendkosten
 • Vaste verzendkosten tot een bepaald bestelbedrag, gratis verzending wanneer het bedrag hoger i
 • Altijd gratis verzending

Online afspraken instellingen

Inschakelen

Heb je de betaalwijze en verzendkosten ingesteld, dan kun je de plugin/widget inschakelen. Ook krijg je dan de handleiding te zien waarmee je de plugin/widget op je eigen website kunt zetten.

Online afspraken instellingen Online afspraken instellingen

Agenda & Online afspraken

Als je de agenda-module hebt geactiveerd, verschijnt er in het instellingenscherm een extra onderdeel. Hier kun je zaken met betrekking tot je Online afspraken module instellen. We zetten de online-afspraken module standaard aan. Wil je alleen de agenda gebeuren, bijvoorbeeld omdat je ambulant kapper bent, dan kun je de online boekingen hier uitzetten.

Online afspraken instellingen

Reviews

Als onderdeel van de Agenda & Online afspraken module kun je ook Reviews inschakelen.

Online afspraken instellingen

Jouw afkorting

We moeten de Online afspraken en Reviews plugin/widget op een of andere manier vertellen dat ze bij jouw salon horen. Dit doen we door te kijken naar de afkorting in het webadres. Standaard maken wij een afkorting van jouw bedrijfsnaam. We pakken dan die naam, halen alle spaties en streepjes weg en veranderen alle hoofdletters in kleine letters. Vind je het resultaat niet mooi of onduidelijk, dan kun je de slug zelf aanpassen.

Bijvoorbeeld: je salon heet "Nail Fashion Angelique". Je slug of afkorting wordt dan bijvoorbeeld nailfashionangelique. De link naar de Online afspraken plugin/widget wordt vervolgens booking.jodibeauty.com?salon=nailfashionangelique.

Nou zijn er twee dingen waar je rekening mee moet houden als je een slug gaat kiezen:

 1. Als je de slug aanpast, zul je ook de link naar de plugin/widget aan moeten passen.
 2. Als een slug al bestaat, dan moet je wat creatiever zijn en een andere afkorting kiezen. Maak er dan bijvoorbeeld nailfashionangelique2 of nailfashion-angelique-kim van.

Kleuren

Om de plugin/widget mooi aan te laten sluiten bij je website kun je zelf de kleur aanpassen. De kleur gebruiken we voor accenten. Bijvoorbeeld de stappen, categorie-knoppen, afspraakkop en menubalk.

Kleuren in de Online afspraken plugin/widget

Aansluitend boeken

Wil je dat klanten alleen mooi passende afspraken kunnen boeken? Maak aansluitend boeken dan verplicht.

Last-minute boeken

Als je aansluitend boeken optioneel maakt, worden klanten wel aangemoedigd om mooi passende tijden te kiezen, maar ze kunnen hiervan afwijken.

Last-minute boeken

Boekingstijden afronden

Wat vind je belangrijker? Een perfect passende agenda, of regelmaat in je dag?

Last-minute boeken

Last-minute boeken

Last-minute boeken

Wil je dat klanten op de dag zelf nog bij je kunnen boeken? Dan kies je "Toestaan".

Last-minute boeken

Heb je liever geen verrassingen na, zeg, 9 uur 's avonds? Dan kies je voor "Niet toestaan" en kies je het gewenste tijdstip waarop de agenda gesloten moet worden. Zo weet je zeker dat je niet onverwachts eerder in je salon moet zijn.

Last-minute boeken

Nieuwe klanten

Boekt iemand bij jou die nog niet in je klantenbestand staat? Als je wil, kun je hier instellen dat ze een "dubbele opt-in" moeten doen. De afspraak is pas bevestigd nadat de klant in de e-mail op Bevestigen heeft geklikt. Zo weet je zeker dat hun e-mailadres correct is.

Nieuwe klanten

Afspraak herinneringen

Klanten wiens e-mailadres bekend is, krijgen een automatische afspraak herinnering. Standaard krijgzen ze die één dag van tevoren. Dit kun je aanpassen naar een week (7 dagen) van tevoren, of je kunt de herinnering uitschakelen als je dat wilt.

Nieuwe klanten

Herinneringen een week van tevoren

Als je instelt dat je klanten een week van tevoren een herinnering krijgen, werkt het als volgt:

 • Klanten wiens e-mailadres bekend is, krijgen een herinnering een week vantevoren.
 • Boekt een klant pas 5 dagen vantevoren een afspraak bij jou, dan krijgen ze geen herinnering. Natuurlijk krijgen ze wel de gebruikelijke bevestigingsmail.

Online annuleren

Wil je dat klanten hun afspraak zelf online kunnen annuleren? Dan kies je "Toestaan". Je kunt vervolgens instellen tot hoeveel uur vantevoren dit nog mag.

Nieuwe klanten

Heb je liever niet dat klanten online annuleren? Kies dan "Niet toestaan".

Nieuwe klanten

Vooruitboeken inperken?

Hoe ver in de toekomst mag er geboekt worden? We bieden drie opties. De eerste optie is om het boeken niet in te perken.

Nieuwe klanten

De tweede optie is om telkens een bepaald aantal maanden vooruit te plannen.

Nieuwe klanten

Ten derde kun je ook een datum instellen. Maar let op, die moet je dan niet vergeten telkens bij te werken, want als de datum verstrijkt kan er niet meer geboekt worden.

Nieuwe klanten

Openingstijden

In de Online afspraken plugin/widget kan de klant een datum en tijd kiezen voor de afspraak. We laten in deze module alleen tijden en dagen zien waarop jij ook echt open bent. Daarvoor moet je je openingstijden invoeren.

 1. Om een openingstijd toe te voeren klik je op het plusje met de tekst 'Toevoegen'.

Agenda en kleuren

 1. Kies de dag en de tijden

Agenda en kleuren

 1. Als je openingstijden alleen voor even (of oneven) weken gelden, dan kun je dat hier kiezen.

Agenda en kleuren

Wil je alleen op één bepaalde dag Online afspraken blokkeren, voeg dan een blokkade-afspraak toe in je agenda.

Ingeschakelde btw tarieven

Standaard zetten wij voor Nederlandse gebruikers de btw tarieven 21% en 9% aan, daarbij markeren we 21% als standaard. Voor Belgische gebruikers zetten wij standaard het btw tarief 21% aan.

Wil je een tarief uitschakelen, een ander tarief inschakelen of het standaardtarief wijzigen, dan kan dat in het instellingenscherm.

Ingeschakelde btw tarieven standaard

Om het aanpassen van je btw tarieven zo gemakkelijk mogelijk te maken, hebben we een stappenplan gemaakt.

 1. Om te beginnen druk je in het instellingenscherm op Ingeschakelde btw tarieven. Hier kun je de tarieven aanvinken die jij gebruikt.

  Btw tarieven kiezen

 2. Vervolgens kun je het standaard btw tarief kiezen.

  Standaard btw tarief kiezen

 3. Als je al prijzen in je prijslijst had met een btw tarief dat je nu verwijderd hebt, vragen we je in de derde stap om die prijzen in je prijslijst te controleren. We geven je 2 opties:

  1. Wijs alle prijzen automatisch een ander btw tarief toe.
  2. Toon een lijst waarin je het zelf kunt aanpassen. Je krijgt dan een overzicht van al je behandelingen en producten, waarbij je nu per item een nieuw btw tarief kunt kiezen.
 4. In de laatste stap laten we je een samenvatting zien van wat je hebt gekozen. Door op opslaan te drukken worden de wijzigingen opgeslagen.

Mijn klanten

Hier kun je de zakelijke klanten functionaliteit inschakelen.

 1. Standaard zijn alleen particulieren klanten ingeschakeld en zijn bedrijven uitgeschakeld. Klik erop om dit aan te passen.

  Mijn klanten bedrijven uitgeschakeld

 2. Vink Bedrijven aan en vul de ontbrekende gegevens in. Deze gegevens zijn nodig om correcte facturen te maken.

  Bedrijven inschakelen

 3. Druk op opslaan en in het vakje Mijn klanten staan nu zowel particulieren als bedrijven ingeschakeld.

  Mijn klanten bedrijven ingeschakeld

Nota's versturen

Kunnen je klanten behandelingen vergoed krijgen door de zorgverzekeraar/mutualiteit? Schakel hier het maken van nota's in, al of niet met geboortedatum.

 1. Standaard worden er geen nota's gemaakt. Klik erop om dit aan te passen.

  Nota's uitgeschakeld

 2. Schakel Nota's versturen in.

  Nota's inschakelen

3.Optioneel kun je ook de geboortedatum inschakelen en je beroepscode invullen. Voor Nederlandse gebruikers is dit de AGB code, voor Belgische gebruikers is dit RIZIV.

Nota's inschakelen

 1. Druk op opslaan en in het vakje Nota's versturen staat je keuze ingevuld.

  Mijn klanten bedrijven ingeschakeld

E-mail opmaak

Als je de Agenda & Online afspraken module hebt of het maken van facturen hebt ingeschakeld, dan stuurt jodiBooks E-mails naar klanten. Je kunt, als je dat wilt, een extra bericht toevoegen. Bijvoorbeeld informatie over wat er gebeurt als mensen te laat afzeggen of de betaaltermijn. Ook kun je inschakelen of je je adres in de e-mail wilt tonen. Handig voor als mensen dat weleens vergeten.

Factuur voorbeeldknop

Hoe voorkom je dat de mails in spam terechtkomen?

Spamfilters zoeken naar Engelse woorden. Soms denken ze dat Nederlandse woorden spam zijn. Het woord "informatie' bevat "info" en "form" en spamfilters zien die twee woorden als gevaarlijk. Ook het woord "contact" wordt als mogelijk spamwoord gezien. Ja, dat is vreemd, je hebt toch "informatie" getypt en "contact" is toch niet zo'n gek woord? Maar toch, spamfilters zijn Engelstalig en zoeken op verdachte Engelse woorden, waar dan ook in de tekst. Verschijnen er veel verdachte woorden, dan wordt de mail als spam gezien en belandt jouw mail bij vrijwel al je klanten in de spam map.

Om te voorkomen dat je mails in de spam belanden, controleer je jouw zelfgetypte tekst met een zogenaamde "spam analyzer" zoals die van EmailTooler.com. Hoe minder woorden als spamwoorden herkend worden, hoe beter.

Wij kunnen je er ook mee helpen, neem gerust contact met ons op.